1. november er den internationale veganerdag. Det skal selvfølgelig markeres med et indlæg på bloggen og man kan læse meget mere på hjemmesiden – World Vegan Day.

Hvis man er veganer eller vegetar i Danmark, så kender man helt sikkert Kirsten Skaarup. Hun har udgivet et hav af vegetariske kogebøger og for nogle uger siden kom der endnu én; den hedder: “Det kærlige køkken“. Der er lavet en utrolig flot hjemmeside til den nye kogebog, samt en spændende video, hvor Kirsten Skaarup fortæller om sine holdninger til global opvarmning, økologi, klimaproblemer, forurening og meget mere. Videoen er krydret med flotte og fristende billeder af lækkert mad og der er heldigvis også et par spændende opskrifter på hjemmesiden.

Kirsten Skaarup - følg linket til hjemmesiden, hvor man kan se videoen.

Kirsten Skaarup – tryk på billedet, så kommer du direkte til hjemmesiden, hvor man kan se videoen.

Har man lyst til mere så bliver de danske veganer blogs bare bedre og bedre – her kan man finde masser af gode opskrifter. Jeg ville ønske, at jeg havde tid til at prøve dem alle sammen, men det er fuldstændig umuligt. De fire blogs herunder, er med garanti de bedste og mest inspirerende veganer blogs på dansk.

Hijaluna

Mynte og kakao

Lyst til grønt

Karens univers

I videoen nævner Kirsten Skaarup, at danskerne spiser så meget kød, at det belaster hele kloden. Det blev bekræftet af Verdensnaturfonden, som i denne uge udgav en ny rapport der hævder, at hvis hele verdens befolkning levede som de fleste gør i Danmark, så ville vi have brug for tre kloder. Verdensnaturfonden skriver i deres pressemeddelelse, at “Den danske menu må ændres“. Problemet er, at man kan dyrke 10.000 kg kartofler på én hektar jord, men der kan kun produceres 82 kg kød. Man kan også forklare det på den måde, at der anvendes 5kg vegetabilsk protein(majs, bønner, korn og lign) til at producere 1kg kyllingekød. Derfor ville det gavne hele verden, hvis der var flere vegetarer og veganere – der ville simpelthen være mad til mange flere mennesker. Men selv en enkelt kødløs dag om ugen gør en stor forskel.

På den ene side global fødevarekrise og folk der sulter -

På den ene side: global fødevarekrise og folk der sulter –

I de seneste måneder har vi været så optaget af finanskrisen, at vi har glemt alt om den globale fødevarekrise – men folk sulter stadig og vi har en stor del af ansvaret. “Den rige mands ko spiser den fattige mands korn” – som Gandi sagde. Dermed presser vi prisen op, så de fattige ikke har råd til at betale for korn – men vi er egentlig ret ligeglade, om vi betaler 25 eller 26 kroner for et brød ved bageren. Det betyder intet for os – men i andre dele af verden har denne prisforskel alvorlige konsekvenser.

Konservative talsmænd har givet det økologiske landbrug, biobrændsel og vores manglende lyst til at acceptere gensplejset mad, skylden for den globale fødevarekrise. I søndagsavisen(uge 18) skrev journalisten Jens Aagaard ligefrem: “Regeringen vil redde verden fra sult med gensplejset mad. Danskerne siger nej.” Hvis ikke jeg var sådan et venligt menneske, så ville jeg nok mene at Jens Aagaard var idiot. For det første er det fuldstændig uacceptabelt, at han på den måde beskriver danskerne som egoister – der er næppe andre, som giver så mange penge til velgørenhed og ulandshjælp som danskerne. For det andet er der mange andre og bedre måder at modvirke den globale fødevarekrise på. Naturligvis skal vi have mere økologisk landbrug og vi skal fortsat undgå genmodificerede fødevarer – ingen af delene skaber sult i verden. Problemet skal findes et helt andet sted.

De seneste års højkonjunktur og forbrugsfest har haft nogle triste konsekvenser for den fattige del af verden. Tænk på hvor meget der er bygget i Danmark de sidste 10 år – tænk på hvor meget København og andre storbyer er vokset de sidste 50 år. Og tænk så på hvor meget landbrugsjord der er forsvundet…. Det er egentlig ikke noget problem for os danskere, for vi køber naturligvis bare korn og andre fødevarer i udlandet – vi har jo råd til det. “Vi kan købe hele verden”, som finansministeren sagde for et par år siden. Men derved presser vi priserne op, sådan at befolkningen i de fattige lande sælger alle deres landbrugsprodukter til os og ikke selv har råd til noget af det. Det er simpelthen ikke rimeligt.

Regeringen har også forstået problemet og derfor har de givet tilladelse til at landmændende pløjer brakmarkerne op. Mange steder pløjer man også fredede naturområder og det har naturligvis nogle katastrofale konsekvenser for de vilde dyr. Og samtidig udstykker vi den gode landbrugsjord til nye parcelhuse – og til flere nye golfbaner! For nyligt hørte jeg om en ny golfbane på Djursland – hvis jeg husker ret, fyldte den 200 hektar. Jeg ville gerne vide hvor mange fødevarer man kunne have dyrket på det areal. I Jammerbugt kommune er der 4 golfbaner til 40.000 indbyggere. Jeg har intet mod golfbaner, men det her er simpelthen absurd og det har nogle forfærdelige konsekvenser. Vi bruger vores landbrugsjord til golfbaner og imens brænder de regnskoven i sydamerika, for at få plads til at dyrke endnu flere sojabønner, som blandt andet bruges til danske svin og kyllinger.

højhuse i København. Jeg synes valget er let!

– på den anden side: højhuse i København. Jeg synes valget er let!

Jeg har også set et tv-program om fødevarekrisen i Asien. Problemet er ikke blot, at vi køber deres landbrugsvarer. Men flere og flere risbønder sælger også deres marker til firmaer, som vil bygge store hoteller til rige turister. Der er også flere og flere danske og europæiske fabrikker som flytter deres produktion til østen – de er sikkert med til at øge levestandarten i landet, men igen bygger de på god landbrugsjord. Det sker over hele kloden og jeg er overbevidst om, at det er den største grund til den globale fødevarekrise. Vi bliver flere og flere mennesker, som skal leve af mindre og mindre jord. Enhver kan jo sige sig selv at det er en katastrofekurs. Mens en tredjedel af verdens befolkning sulter, så bygger vi golfbaner og parcelhuse på vores udmærkede landbrugsjord – er det virkelig ok?

Vi er nødt til at droppe vores angst for højhuse. Jeg ved godt, at der også er mange veganere og vegetarer, som drømmer om at bo i små økologiske landsbyer, hvor man dyrker sine egne grønsager. Jeg synes det lyder hyggeligt og jeg kunne da også godt tænke mig at bo sådan et sted. Men det nytter simpelthen ikke! Vi har simpelthen ikke plads til at alle skal bo i hus med egen have – selv om flere og flere desværre har råd til at leve på denne måde. I stedet er vi nødt til at bygge højere – meget højere. Lad bare det indre København stå i fred, men resten af byen burde vi vælte og bygge dobbelt så høj – mindst. Sikke meget jord det ville frigøre. Hvis vi kunne halvere Københavns areal, kunne vi frigøre en masse jord til både landbrug og naturarealer. Først og fremmest burde vi fokusere på at gøre byerne højere – og så burde det være forbudt at lave flere udstykninger til nyt byggeri i al fremtid – uanset hvor, hvordan og hvorfor.